Hlohovecký Golguz už tradične privíta účastníkov putovania priamo v priestoroch vinárstva. Titulom Vinárstvo roka 2015 potvrdili špičkovú kvalitu vín z Hlohoveckého rajónu. Ďakujeme za skvelú prácu a tešíme sa na výborné vínka!

HLOHOVECKÝ TERROIR
GOLGUZ patrí do hlohoveckého terroiru, ktorý v širšom kontexte tvorí významnú časť Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Špecifikom tejto vinohradníckej lokality je poloha a blízkosť rieky Váh, ktorá pozitívne vplýva na mikroklimatické podmienky a dotvára tak unikátny charakter tejto vinohradníckej lokality.

POLOHA VINOHRADOV
Vinohrady vinárstva GOLGUZ sú v celkovej rozlohe 230 ha a z veľkej časti sa nachádazjú medzi obcami Bojničky a Dvorníky v lokalite nazývanej Pannonia. Znakom vinohradov Pannonia je zvlnenie, pripomínajú tým známu oblasť Burgundsko. Lokalita vinohradov je rozdelená do 2 vinohadníckych honov TALIČMANY a VEĽÝ HÁJ.

Vinárstvo roka
Golguz dominoval skoro vo všetkých hodnotených parametroch, nielen kvôli tomu, že sme sa zúčastnili skoro všetkých nominačných a hodnotených zahraničných súťaží, ale hlavne preto, že sa nám na nich výnimočne darilo a zbierali sme väčšinou zlaté medaily. Za týmto úspechom treba hľadať niekoľko dôležitých faktorov. Okrem skúsených technológov sa v Golguze na zvyšovaní kvality vín podieľa aj postupná renovácia technologických zariadení. Pekným príkladom je Rulandské modré 2013, ktoré vyzrievalo v nových kvalitných barikových sudoch, ktoré odovzdali tomuto vínu nezameniteľný rukopis. Nielen toto, ale aj ostatné vína by však bez fantastickej suroviny vznikali asi len veľmi ťažko. „Perfektne vyzreté hrozno z našich vinohradov je absolútny základ tohto úspechu,“ vysvetľuje s nadšením generálny riaditeľ vinárstva Golguz Miloš Holík. Základ budúcej úrody sa rodí už počas zimného rezu, počas ktorého sa ťažne nastrihajú tak, aby sa kry príliš nepreťažovali. V ročníku 2014 sme mali priemernú úrodu 5,96 ton hrozna z hektára. Možno by niekto namietal, ale aj v tejto nie práve ideálnej sezóne, sme mali v Golguze aj minulý rok priemer na hektár vyšší iba o 1,5 tony, čo na Slovensku vôbec nebýva zvykom. V pivnici pracujeme bez kompromisov s cieľom dosiahnuť čo najvyššiu kvalitu. Dokonca aj v ročníku 2014 sme si dokázali dopestovať hrozno vo veľmi dobrej kvalite a vyrobiť vína, ktoré sa nestratili ani na medzinárodnej úrovni. „Pri ročníkoch, keď tlak hubových chorôb nie je až taký silný, nie sú rozdiely až také badateľné, ale pri náročnejších rokoch sa rozdiely zvýraznia a vtedy sa ukáže ako sa vo vinici hospodárilo roky predtým,“ dodáva technológ Marek Kovár.

www.golguz.sk

golguz

Publikoval: Ing. Daniel Valkovič, Michal Kálman

Chateau Freistadt vám ponúkne sortiment vín v priestoroch svojej predajne na Štúrovej č.1. Predajňa je situovaná v príjemnom prostredí na poschodí.

oncept mladého a odvážneho projektu je postavený na tradícii názvu značky vína Chateau Freistadt a dopestovaného hrozna z Hlohoveckého rajónu v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti.
Okolo roku 1400, keďže na vtedajšom území Hlohovca žila početná nemecká menšina, ktorá veľkou mierou prispela k rozvoju mesta a širšieho okolia, bolo mesto pomenované Freistadt an der Vaag, čo v preklade znamená Slobodné mesto na Váhu. Tento názov nieslo niekoľko storočí až zľudovelo do súčasného názvu Frašták, ktorý je známi nielen v širšom okolí.
Hlavným motívom ochrannej značky Chateau Freistadt sú tri ruže, ktoré sú synonymom pre označenie mesta, pretože Hlohovec je mestom ruží, ktoré sú dominantou záhrad, ulíc a parkov počas celého leta v tomto meste. Symbolizujú tradíciu, súčasnosť ale i budúcnosť, ktorá je tu s nami ako kvalitné archívne víno s jeho históriou.
Na prelome 19. a 20. storočia sa začali zakladať na území mesta vinohrady s ušľachtilými odrodami, ktoré sú však v posledných rokoch rozširované aj o novošlachtené odrody vinnej révy. Územie je zaradené v malokarpatskej vinohradníckej oblasti, avšak vinohrady sa rozprestierajú východne od rieky Váh pod južnými svahmi Považského Inovca. Slnko a jedinečná pôda s vyšším obsahom vápnika sú typické pre tento rajón. Rieka Váh je významným darcom energie, ktorá ochraňuje časť viníc na jej brehu pred jarnými a zimnými mrazmi.
Chateau Freistadt prináša vína prémiovej rady z Hlohoveckých vinohradov, ktoré sú z dvoch po sebe najlepších ročníkov 2011/2012. Ivan Kováč, ktorý je majiteľom ochrannej známky Vinárstva Chateau Freistadt v spolupráci s Tomášom Kristom z Milotíc, ako jedným z najlepších moravských vinárov sa svojim citom a umom podpísali pod tieto vína. Obrali 11 najkvalitnejších odrôd bieleho hrozna a 7 odrôd modrého hrozna, z ktorých pripravili úžasné biele, červené a jedno ružové vínko.

http://www.onlinevino.sk/o-nas/

fris

Publikoval: Ing. Daniel Valkovič, Michal Kálman

Sme rodinné vinárstvo, kde v súzvuku pôsobia tri generácie vinárov. Výroba vína je postavená na skúsenostiach prvej generácie, no aj na inováciách tej najmladšej.

Založenie firmy sa datuje do roku 1986. V súčasnosti vlastníme 115 ha novovysadených vinohradov a 2 ha višní, situovaných na juhozápadných svahoch Malých Karpát medzi obcami Doľany a Dolné Orešany. Všetko víno dorábame výlučne z vlastného hrozna, preto roky pôsobenia na trhu s vínom pravidelne preverujú nielen kvalitu technológie pri výrobe vína, ale aj spôsob a starostlivosť, akú venujeme našim vinohradom. Náš hlavný trh predstavuje gastronómia a privátny zákazník.

http://www.jmvinar.sk/new/sk/o-nas/

dolany

Publikoval: Ing. Daniel Valkovič, Michal Kálman

Vinárske závody Topoľčianky patria k popredným producentom vín v Nitrianskej vinohradníckej oblasti s dlhodobými skúsenosťami a tradíciou. Spoločnosť bola založená v roku 1993, nadväzuje na úspešnú tradíciu a svoje výrobky predáva pod ochrannou známkou „Château Topoľčianky“.

Víno a kvalita sa rodí vo vinici, preto spoločnosť investuje veľkú časť finančných prostriedkov do vlastných vinohradov. Celkovo obhospodarujeme 420 ha viníc v Nitrianskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Podstatná časť bola revitalizovaná výsadbou nových mladých viníc, ktoré sa nachádzajú v špičkových polohách.

Šetrným spracovaním hrozna modernou technológiou a pod vedením skúsených technológov prinášame vína, ktoré sa vyznačujú ľahkým, sviežim, odrodovo typickým charakterom. V portfóliu vín je zastúpená široká škála bielych a červených odrôd v kategóriách akostných vín a vín s prívlastkom. Ponúkame vína dostupné širokej spotrebiteľskej verejnosti ako aj vína určené pre segment gastronómie, vína vhodné k archivácii a prívlastkové vína v najvyšších kategóriách.

Kombináciou jedinečnej severnejšej klímy a variabilnosťou pôdnych podmienok sa za dohľadu kvalifikovaných vinárov rodia zaujímavé vína, ktoré o svojich kvalitách presvedčili odborné komisie na domácich a zahraničných súťažiach. Najvyššie úspechy sme si priniesli z Čiech, Moldavska, Talianska či z Francúzska.

www.vinotop.sk

www vinotop f111

Publikoval: Ing. Daniel Valkovič, Michal Kálman

Jedno z najznámejších slovenských vinárstiev predstaví svoje výborné vínka z ktorých mnohé nesú pečať Hlohovského vinohradníckeho chotára.
Rodinné vinárstvo Petra Matyšáka bolo založené v roku 1989 v 300-ročnom vinohradníckom dome v centre mesta Pezinok. Dnes v pôvodnej budove vinárstva sídli reštaurácia Vinum Galeria Bozen. Moderné vinárstvo bolo postavené v roku 2002 „na zelenej lúke“ v pezinskej časti Glejovka. Pivnica je vybavená najmodernejšími technológiami, ktoré umožňujú produkciu vín najvyššej kvality. V roku 2006 vo vinárstve pribudla samostatná pivnica na zrenie vína v dubových a v barikových sudoch. Základom kvalitného vína je kvalitná surovina, ktoré pochádza z najlepších honov Malokarpatskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Víno Matyšák viac ako dve desaťročia úspešne spolupracuje s poprednými pestovateľmi hrozna, vďaka ktorým má dostatok suroviny na výrobu stabilného sortimentu vína a ďalších produktov.
Prijmite naše pozvanie, osviežte sa, vychutnajte to najlepšie, čo pre vás máme, načerpajte zážitky pre bohatší a hodnotnejší život.

www.vinomatysak.sk

matysak

Publikoval: Ing. Daniel Valkovič, Michal Kálman

Slávnostne otvorenie rekonštrukcie priestorov zámku, za účasti predstavenstva mesta Hlohovec a dobrovoľnej organizácie Hlohovecký zámok, ktorým patrí uznanie za úsilie a obetavosť, ktoré venovali svojou činnosťou na zámku.
Viecha Jašter a Cech vinárov Hlohovec sa podielali ako spoluorganizátori podujatia. Hostia mali možnosť zúčastniť sa hudobného predstavenia a občerstviť sa našim vínom.

Ing. Daniel Valkovič

IMG_6324v1c2113c8

IMG_6327v1c1010

IMG_6330m6c10

IMG_6334c6a10

IMG_6336c1510

Po ďaľšom úspešnom ročníku 2015 požehnania mladých vín zverejňujeme fotky v pivničných priesoroch reštaurácie Viechy Jašter.

Požehnanie mladých vín
Akonáhle sa do sudov dostane hroznový mušt z novej úrody, čakajú vinári netrpezlivo na burčiak. Jeho ochutnávanie je doménou predovšetkým na Slovensku ale aj v Česku (na južnej Morave). Po burčiaku sa potom vinári tešia na to nové, mladé víno. Tradícia jeho ochutnávania spadá do doby, kedy feudáli a cirkev vlastnili vinice a najímali si na obdobie jedného roku predákov, ktorí sa potom o vinicu starali. A práve na sv. Katarínu (na južnej Morave to bolo na sv. Martina) bývala táto služba ukončovaná, vyhodnocovaná a prípadne predlžovaná na ďalší rok. Často si na túto počesť pripíjali práve mladým vínom. Tieto vína neboli ešte celkom číre, mohli byť i ľahko perlivé, ale zato boli svieže a ovocné.
Mladé vína bývajú predzvesťou kvality nadchádzajúceho ročníka – sú to prvé vína, ktoré vznikajú v danom vinárstve. Za mladé víno je tiež označovaný produkt, ktorého vek neprekročil jeden rok, doporučuje sa však skonzumovať ho do pol roku od dátumu plnenia. Mladé vína sú bohaté na antioxidanty. Ako chutí mladé víno ?
Každé inak ! Každé má niečo svoje, niečo iskrivé a zaujímavé. Spoločne ich spája ľahkosť, sviežosť a ovocné tóny v chuti i vôni. Nájdeme stovky odtieňov. Od lesného ovocia, cez ich kôstkových bratov až po tropické tóny. Intenzita farby býva u mladých vín väčšinou o jeden level nižšia. Škála farieb je u červených vín širšia. Obsah kyselín je od vína k vínu rozdielny a variabilný. Záleží od konkrétnej odrody, terroir vína a od rukopisu vinára. Mladé víno je skrátka zážitok. Tým, že je mladé, nečakáme zázraky. Víno je na začiatku svojej cesty. Treba mu dať čas dozrieť a ukázať kvality. Ale to, že vie poriadne potešiť zmysly, o tom niet žiadnych pochýb.
Francúzi majú svoje Beujolois. Toto víno spôsobuje v niektorých krajinách hotové šialenstvo. Beujolais sa stalo skoro kultom. My máme naše dobré svätokatarínske. Toho sa držme a neoľutujeme. A práve toho sa drží aj Hlohovecký cech vinárov, ktorý usporiadal v piatok 20.novembra 2015 v poradí už 5. ročník akcie „ Požehnanie mladých vín“. Tak ako po minulé roky, tak aj tento rok sa toto podujatie konalo vo vieche Jašter na Starej hore v Hlohovci. Na Jaštery sa stretlo 45 výrobcov vína z Hlohovecka a blízkych regiónov, ktorí prezentovali viac než 100 vzoriek svojich mladých vín. Tak ako stúpa renomé slovenského vinárstva a kvalita našich vín, tak isto badať markantný nárast kvality vín z nášho regiónu. Nemalú zásluhu na založení tradície Požehnania mladých vín v našom regióne má aj pán Branislav Ded zo spoločnosti Food Farm Hlohovec, ktorý si aj tento rok nenechal ujsť príležitosť byť pri tom. Tento rok opäť žičil našim vinohradníkom a vinárom predovšetkým čo sa týka kvality hrozna. Z toho sa dá potom logicky vyvodiť tvrdenie, že aj vína z tohtoročnej úrody by mali byť vysokej kvality. Pri degustácii týchto mladých vín prítomní odborníci skutočne aj potvrdili, že prezentované vínka sú na dobrej ceste smerom ku vysokej kvalite.
Oficiálne zahájenie akcie Požehnanie mladých vín uskutočnil predseda Hlohoveckého cechu vinárov Pavol Tutura. Srdečne privítal početnú skupinu prítomných, v stručnosti spomenul históriu vzniku tohto podujatia v našom regióne. Následne privítal pána dekana Jasenáka z mestskej farnosti v Hlohovci. Pán dekan pozdravil prítomných účastníkov a v krátkom príhovore spomenul veľmi dlhú tradíciu pestovania hrozna a výroby vína už od biblických čias. Následne prikročil k oficiálnemu aktu požehnania mladých vín. Po tomto oficiálnom zahájení začali prítomní milovníci vínnej kultúry s degustáciou vystavených vzoriek vín a bolo naozaj čo ochutnávať. Jeden z účastníkov to povedal naozaj výstižne“ Na toto podujatie chodím veľmi rád, pretože sa tu v príjemnom prostredí stretnem s priateľmi a pri dobrom vínku podebatujeme na rôzne témy“. Je to skutočne pravda, že aj Slováci prichádzajú na chuť dobrému vínu, vedia ho oceniť a vychutnať si ho. Okrem popredných vinárov a odborníkov sa na tomto podujatí zúčastňuje čoraz viac milovníkov tohto moku, predovšetkým mladých ľudí, čo je samozrejme potešujúce konštatovanie. Keď k dobrej nálade prispela aj ľudová hudba Heskovci z Červeníka a tradične dobré jedlo, nemožno sa čudovať, že ľudia odchádzali z Jaštera spokojní a v povznesenej nálade. Tešíme sa na ďalší, v poradí už 6. ročník tohto vydareného podujatia.

Ing. Jozef Kertész podpredseda Hlohoveckého cechu vinárov
Predseda cechu vinárov: Pavol Tutura
Publikoval člen cechu: Ing. Daniel Valkovič

 

G41B1126 sv vin tlmain-10-flase